събота, 31 март 2012 г.

какво се е случило на 01 април ПАТЛАДЖАН



Днес е международен ден на патладжана, познат и като меланзан. Обявен е от френската неформална група “Априлски риби”.
Най разпространената версия за избора на този ден е изписването му като дата – 01.04. Ако съберем числото на датата 01 с числото на месеца 04 – 1+4 – ще получим 5.
5 съответства на месец май, когато също няма патладжани. От друга страна в азбуката на 5 съответства буквата “Д”, която в думата “патладжан” е на 6-та позиция. Като проследим цифровия ред до тук получаваме – 4, 5, 6 – множество от поредни числа, което прави тази теория твърде последователна.
Заради другото наименование на патладжана – син домат – и съществуването на червен домат, някои по-широко скроени хора припознават 1 април и като празник на синята слива, която е червена, когато е зелена.
Чичковите червенотиквеничковчета не празнуват на този ден

ЦИТАТ НА ДЕНЯ: Se non e vero, e ben trovato (италианска поговорка)

СЛУЧАЙНА ГЛУПОСТ НА ДЕНЯ: На брега жената доеше кравата, а в реката всичко се отразяваше обратно.

2 коментара:

  1. Истина, истина Ви казвам. И патладжана и домата са сред зеленчуците без които не можем. Не случайно са любима играчка на ГМИтата.(генно модифициращите инженери)Вече ядох съвършенно жълти домати и готвих съвсем бял патладжан. Та, току що научих за международния му ден и развълнуван от невероятното му съвпадение с един друг международен ден, реших да изложа версия за етимологията му в родния език. Защото "мелензана" е известен в западния свят като "оберджан". Той носи името на известния гостилничар Джон(произнася се джан), прочул се бързо с ястията които приготвял с този зеленчук, смятан доскоро отровен. А "обер"..,ха Вие знаете смешката за онова нашо момче, което емигрантствало из Берлин. Та изкарвало прехраната си в един ресторант като разнасяло таблата с бира и наденички. Клиентите му подвиквали "Обер, хей Обер!" Пък то: "Митко съм бе, не съм обер."
    Та с това име вкусния зарзават влиза в тогавашната Османска империя. Кьопуолуто,имам-баялдите и мусаките бързо стават кулинарен хит. Макар и с малко трудно име, народа му се радвал. Пък и върху тази селскостопанска продукция не се начислявало ДДС(Десетпроцентов Данък за Султана. Скоро, малцинствата също оценили достойнствата му и взели да "патладжосват" бустаните.
    Да, това е истинската история за произхода на тази дума. Патладжан, ти роден наш. Патладжан от тогава до наши дни. Патладжан навеки.Патладжан ти наш насущний. Патладжанът завинаги.
    Кръшният Наш глагол "да патладжосам" е отживелица, ама кой знае? Преживяхме Османците, а тоз`глагол цъвти и върже.

    ОтговорИзтриване
  2. малиииии, впетландожсах се от това продължение на патланджосаната по първоаприлски тема :))))) ха-хаааа! обичам когато мили на сърцето ми хора ми влизат в тона! Тоника форевър!

    ОтговорИзтриване