вторник, 28 февруари 2012 г.

какво се е случило на 29 февруари - ВИСОКОС



Този 29-ти ден се прибавя във високосна година към фервуари за първи път 45 годни преди новата ера. Календарната реформа е направена от Юлий Цезар по съвет на египетския астролог Сосиген. (саомо не ме карайте да превеждам името му от руски, че се притеснявам от генетична гледна точка). Представяте ли си колко яко е била направена каледарната сметка, та се налага да я поправят чак 1627 години по-късно. Тогава вискосните години пак са през 4, но годините, закръглящи столетия се смятат за високосни, само ако се делят на 400 – например 2000-та е високсна, но 1900-та не е.
На таз дата през 1890 година е роден Херман Холерит, създателят на първата сметачна машина с перфокарти. В чест на последната календарна промяна в демонстрацията на тази машина той използва само числа, които се делят на 4.

ЗАДАЧКА НА ДЕНЯ: (моля, не се замисляй и изчислявай бързо първата ти хрумнала идея!) Намисли си число от 1 до 10. Умножи намисленото число по 2. Прибави към полученото число 10. Раздели полученото на 2. Извади от резултата намисленото в началота число. Намери коя буква от българската азбука съответства на числото, което се получи. Намисли си бързо държава, която започва с тази буква. Със следващата буква от азбуката бързо си намисли животно. А със следващата буква в азбуката веднага си намисли цвят!

Не бързай да четеш следващото изреченеие, преди да си изпълнил инструкциите докрай и БЪРЗО!...


ОТГОВОР НА ДЕНЯ: А сега ми кажи какво търси в Дания този Жълт Елен!?

ЦИТАТ НА ДЕНЯ: "Невежеството е майка на възхищението." (Джордж Чапман, британски драматург и поет)

2 коментара:

  1. Не разбирам г-н Чапман.
    Не бих казал, че съм невежжа, а ти се възхищавам.
    Добър човек си. Страхотен съпруг и баща.
    Удоволствие е човек да се среща със стиховете ти.
    Поради що да съм невежа, бе...джоро?
    Ако не са согрешили с превода, то е имал предвид шака-зулус. Яко е издухал. Да си отвори прозорците на дюкяна и се проветри.
    Човек е Гордо нещо, колкото повече неща научава, толкова повече се възхищава.

    ОтговорИзтриване
  2. аз съм за бой в този случай - г-н Чапмън изрича този афоризъм след спектакъл на илюзиониста Худини

    ОтговорИзтриване