неделя, 5 февруари 2012 г.

какво се е случило на 6 февруари и какво от това


На 6 февруари 1913 е открит най-известният символ на Копенхаген - бронзовата "Малка русалка". Статуята е поставена в морето близо до крайбрежния булевард по идея на Йенс Якобсен – създателят на концерна "Карлсберг".
Как така!? Ами като младежи Йенс и брат му Оле попаднали с малка лодка в буря около островчето Карслберг и прекарали няколко дни в открито море без весла, без платно и без капка вода. Тогава се появила Малката русалка и казала, че може да им изпълни само едно желание!
- Бира! Морето да стане от бира! – изкрещял Оле, преди Йенс да успее да си отвори устата. И хоп! Малката русалка плеснала с опашка и морето се са разпенило и люшнало кехлибарени бездни. Двама братя се навели от борда и пили, сърбали, лочили, докато утолили ужасната жажда, после се навели пак и пили още и още... Като се наситили, се проснали издути на пейките на лодката и Оле казал
- Страхотно го измислих, нали братле!?
- Да-а-м.... обаче сега ще трябва да пикаем в лодката.
Разбира се скоро ги спасили, оттогава Оле не близнал повече бира, а Йенс направил преуспяваща пивоварна и незабравим символ.
Въпрос на деня: Ако сварим русалка, рибен бульон ли ще се получи или месен?

2 коментара:

  1. Йенс овековечил Русалката в Копенхаген. Добре. Да не би Пикльото в Брюксел да е работа на Олле? С думите: "Ах, да си пикая на късмета. Казват, толкова била хубава бирата сутрин."

    ОтговорИзтриване
  2. На Капка синът, на Волен доведеният, така свалил жена си - като си дошъл от първото ходене в Брюксел - казал й:
    - Ти пикаещото момченце не си ли виждала!? Ей ся ш`ти го покажа :)

    ОтговорИзтриване